(fot. z albumu rodzinnego Tadeusza Kowańskiego)
W dwudziestoleciu międzywojennym, kiedy zmiany społeczno-ekonomiczne doprowadziły do ostatecznego przekształcenia dóbr ziemskich w rządzące się kapitalistycznymi regułami przedsiębiorstwa, pozycja właściciela majątku uległa dalszym przeobrażeniom. W przypadku średniego gospodarstwa nie były one tak widoczne: ziemianin nadal sam zajmował się wszystkimi formalnościami i osobiście nadzorował postęp prac w polu oraz budynkach gospodarczych, mając do pomocy rządcę i służbę folwarczną. Z kolei dobra liczące sobie nie kilkaset, lecz kilka tysięcy hektarów wymagały już wprowadzenia zhierarchizowanej administracji, kierownictwo zaś często powierzano sprawdzonemu i sowicie wynagradzanemu zarządcy. W każdym wypadku do właściciela ziemi należała ostateczna decyzja o kierunku planowanych inwestycji, wymagająca uwzględnienia szeregu czynników odpowiedzialnych za sukces lub niepowodzenie przedsięwzięcia, od którego, jak pamiętamy, zależał los majątku i jego właścicieli. Przykładowo, jak podaje Witold Molik, przy układaniu płodozmianu należało wziąć pod uwagę uwarunkowania rolnicze (jak warunki klimatyczne czy rodzaj gleby, w tym także stopień jej zachwaszczenia, zawilgocenia i zanieczyszczenia kamieniami) i ekonomiczne (przewidywany popyt na określone ziemiopłody i warunki ich zbytu np. odległości dzielące majątek od miast, stan wiodących doń dróg, koszt sprowadzenia nasion dobrego gatunku, aktualną cenę nawozów sztucznych itp.). Określenie przeznaczenia gruntów pod uprawę poszczególnych gatunków roślin pociągało za sobą z kolei przygotowanie planu prac na każdą porę roku, a w jego ramach wyznaczenie porządku robót dziennych. Nie inaczej było w przypadku planowania hodowli zwierząt (np. bydła rasowego, owiec czy trzody chlewnej) albo inwestycji przemysłowych jak budowa gorzelni, tartaku bądź mleczarni, trzeba bowiem pamiętać, że większość majątków prowadziła zróżnicowaną działalność gospodarczą, gdzie bardziej intratne gałęzie gospodarki pozwalały utrzymać się na powierzchni w chwili, gdy zawodziły – na skutek złej koniunktury, zarazy czy nieurodzaju – inne.
Gospodarny ziemianin miał w zwyczaju wstawać wcześnie rano – ok. godziny piątej lub szóstej, by jeszcze przed śniadaniem, przypadającym między ósmą a dziewiątą, obejść budynki gospodarcze i podwórze, rozdzielić zadania, wreszcie – linijką lub bryczką, rzadziej konno – objechać pola, ustalając z nadzorcami przebieg prac polowych i kontrolując dotychczasowe postępy robót oraz stan maszyn. Po śniadaniu gospodarz udawał się do kancelarii, gdzie omawiał z oficjalistami zakończone prace gospodarskie (w tym dostrzeżone w ich przebiegu nieprawidłowości czy nasuwające się wnioski) i wydawał dyspozycje na dzień następny; przyjmował interesantów, w tym robotników folwarcznych zgłaszających się doń w sprawach osobistych i chłopów, proszących o radę bądź pomoc; prowadził dokumentację produkcji rolnej i hodowlanej; doglądał prowadzenia ksiąg dochodu i rozchodu (choć jeszcze w okresie międzywojennym zdarzali się obywatele ziemscy kompletnie nie znający się na księgowości); kontrolował i zatwierdzał rachunki; składał listowne zamówienia na nawozy sztuczne, nasiona, węgiel czy części do maszyn; wreszcie prowadził korespondencję – tak służbową jak i osobistą. Tylko w okresie zaawansowanych prac polowych – żniw czy wykopków – dziedzic także i po śniadaniu ruszał w pole. Gospodarskie formalności zajmowały panu domu resztę dnia, aż do wieczora, który zarezerwowany był dla domowych rozrywek, choć w przypadku szczególnie aktywnych właścicieli ziemskich, dzielących czas między zarządzanie majątkiem i działalność publiczną, nierzadko przeciągały się aż do późnych godzin nocnych. Oczywiście zaprezentowany powyżej rozkład dnia jest jedynie przykładem, nie powszechnie obowiązującą regułą: w niektórych domach dziedzic przed śniadaniem jedynie doglądał prac na podwórzu gospodarskim, a w pole wyjeżdżał dopiero po posiłku. Byli tacy, którzy objeżdżali włości trzykrotnie w ciągu dnia, i inni, którzy mogąc polegać na sprawdzonych pracownikach folwarcznej administracji, w mniejszym stopniu angażowali się w sprawy gospodarskie, poświęcając czas na inne zajęcia, jak choćby ulubiona lektura czy nauka synów, ale także działalność społecznikowska bądź polityczna. Nie można bowiem zapominać, że środowisko ziemiańskie – z racji wykształcenia i pozycji społecznej – było naturalnym rezerwuarem lokalnych liderów. To właśnie z inicjatywy obywateli ziemskich tak w XIX jak i w XX w. powstawały wiejskie szkoły, domy ludowe czy miejscowe oddziały straży pożarnej. Przedstawiciele ziemiaństwa zakładali też kółka i towarzystwa rolnicze, powoływali do życia kasy zapomogowo-pożyczkowe, wreszcie działali jako członkowie samorządów lokalnych, rad nadzorczych i zarządów różnego rodzaju gminnych i powiatowych, a bywało że i wojewódzkich instytucji czy spółdzielni.


- 7 - 8 pobudka (przy czym zalecano by od czasu do czasu, celem skontrolowania służby, wstawać wcześniej, już o 4-5 rano); ogólna lustracja dworu, przebiegu prac porządkowych w domu i ogrodzie, wydanie produktów potrzebnych do przygotowania śniadania i obiadu
- 8:30 śniadanie
- 9-12 praca w ogrodzie i doglądanie prac w gospodarstwie
- 12-13 obiad, na który pani domu schodziła w zmienionym stroju
- 13-14 czas poświęcony na lekturę prasy, robótki ręczne, omawianie ważnych kwestii
- 14-16 prace społecznikowskie, prowadzenie korespondencji i rachunków, lustracja gospodarstwa i ogrodu, wydawanie produktów na podwieczorek i kolację
- 17-20 podwieczorek, po którym pani domu, najlepiej w towarzystwie męża, udawała się na przechadzkę lub przejażdżkę w pole bądź do lasu; ponowny przegląd postępu prac gospodarskich, wydanie dyspozycji dotyczących menu na dzień następny
- 20-22 kolacja, lektura książek i prasy, drobne robótki ręczne, słuchanie muzyki bądź radia
Oczywiście, w zależności od pory roku, rozkład zajęć ulegał modyfikacji: wiele czasu i trudu kosztowało choćby zgromadzenie zapasów na zimę, przegląd odzieży czy sprzętu domowego, przygotowanie świąt bożonarodzeniowych i wielkanocnych, nie wspominając już o urządzaniu mniej wystawnych przyjęć np. z okazji imienin członków rodziny. W zimie, gdy nie było żadnych ważnych prac gospodarskich wymagających starannego baczenia, przychodził czas na życie towarzyskie: odwiedziny krewnych i znajomych w miastach, przyjmowanie wizyt, organizowanie przyjęć i bali. W zamożniejszych domach zimy spędzano na zagranicznych wojażach lub bawiąc się w mieście.
Bibliografia:
Kałwa, D. (2005) Polska doby rozbiorów i międzywojenna. W: A. Chwalba (red.) Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych. Warszawa: PWN, ss. 221-336
Markowski, M.B. (1993) Obywatele ziemscy w województwie kieleckim 1918-1939. Kielce: Kieleckie Towarzystwo Naukowe
Molik, W. (1999) Życie codzienne ziemiaństwa w Wielkopolsce w XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie
Renz, R. (2003) Życie codzienne ziemianek na Kielecczyźnie w okresie międzywojennym. W: Dwór – wieś – plebania na ziemiach polskich w XIX i XX wieku. Kielce: Wyd. Akademii Świętokrzyskiej, ss. 51-53
Schrimer, M.K. (2012) Dwory i dworki w II Rzeczpospolitej. Warszawa: Wyd. SBM
Żenkiewicz, J. (2008) Dwór polski i jego otoczenie. Kresy Północno-Wschodnie. Toruń: wyd. Adam Marszałek
Wszystkie prawa zastrzeżone
adres: Lasochów 39 | kontakt mailowy: